Magnus Betnérs experiment

Magnus Betnérs gjorde ju ett experiment med sin senaste show, Betnér IV. Det har gått sisådär. Med tanke på hur det gick för Louis CK, Unni och Hanna Sköld, så kunde man kanske ha förväntat sig ett bättre resultat?

Jämförelsen med CK är förstås svår, eftersom de som kan engelska är något fler än de som är kunniga i vårt språk. Men Unni och Hanna? Vad skiljer dessa från Magnus?

Den enda skillnad som jag tror påverkar just detta fall är att Betnér har varit övertydlig med att han hatar fildelning/fildelare. Kan det vara så enkelt som att de som Betnér ogillar har svårare att langa upp en aldrig så liten summa till just honom?

Han har ju också gett intrycket av att göra detta med inställningen ”nu skall vi se om ni snåla jävlar vill betala futtiga 49 spänn!” En annan ton hade kanske hjälpt lite?

Jag vet inte. Jag vet dock att jag själv tycker att han har Totalt Fel vad gäller fildelningsfrågan, men att han har Totalt Rätt i nästan allt annat. Jag har betalat de 49 pix som filmen kostar. Jag kanske tolkar han gallspyende åt mitt håll lite mindre personligt än andra?

En sak som lär ha minskat försäljningen är givetvis det strul de hade de första dagarna. Och eftersom det hela är en fråga om tillgänglighet, inte pris, så valde nog många i det läget det snabbaste alternativet. Man kan tycka att de senare borde kunnat gå in och betala, men då är det för sent, de har dragit vidare till nästa grej. Missar man tåget så kommer det inte tillbaka, typ.

Sedan kan man ju förstås också fundera kring om man skall göra en lika dyr produktion för denna distributionsform som för TV/DVD. 500.000 verkar lite dyrt, iallafall för en lekman som jag.

En till sak som också kan ha spelat in är det statiska priset. Unni och Hanna körde enligt principen ”betala så mycket, eller lite, du vill”. Jag vet inte, men kanske det har någon betydelse. Rent allmänt så låter ju ”betala vad du vill” mycket trevligare än ”betala X”.

Det tråkigaste med det hela är att Magnus Betnér förmodligen kommer att resonera i stil med: ”Jag försökte, men det snåla jävla fildelarna ville inte vara med!” Och inte göra om något liknande. Jag har dock förhoppningen att han skall bita i det sura äpplet och testa lite mindre varianter, och låta det finna sin form. Tex så kunde han spela in sina podcastar (om han nu tänker göra några fler) och lägga upp dessa för fri nedladdning på sin sida, med donera-knappar, flattr-diton mm i omedelbar närhet av länkarna. Bara för att se hur det går.

Ett annat alternativ är förstås att göra det han gör bäst, spy galla över idioter, och spela in 5-10 minuters drapor. Och utan externa människor som blandar sig i så kan han vara precis så grov han vill. Jag kan nog tänka mig att skicka över en och annan spänn för sju minuters välgrundat hat gentemot Jan Björklund, tex…

Filmen finns att köpa här. Gör det. Hjälp till att omvända den otrogne hunden!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp

WordPress theme: Kippis 1.15
FireStats icon Använder FireStats